Η διαφήμιση από πάνω υπάρχει επειδή η σελίδα αυτή φιλοξενείται δωρεάν

          Ελληνικά μέσω του διαδικτύου 

                  από πανεπιστήμιο της Αυστραλίας

                           

    

        Μαθήματα ελληνικής γλώσσας προσφέρει το Πανεπιστήμιο Νέας Νότιας Ουαλίας μέσω του διαδικτύου. Πρόκειται για μια καινοτομία που πιστεύεται ότι θα φέρει επανάσταση στη διδασκαλία των Ελληνικών. Το Πανεπιστήμιο εναρμονιζόμενο πάντα με την εξέλιξη της τεχνολογίας, αναθεώρησε τον τρόπο διδαχής των Ελληνικών και δίνει την ευκαιρία σε όλους εκείνους που επιθυμούν να σπουδάσουν την ελληνική γλώσσα και πολιτισμό, αλλά για επαγγελματικούς ή άλλους λόγους δεν τους είναι εφικτό, λόγω του καθορισμένου ωραρίου παρακολούθησης των μαθημάτων, να το πράξουν μέσω του ιντερνέτ.  

Σύμφωνα με το τμήμα Νεοελληνικών του εν λόγω Πανεπιστημίου, το νέο πρόγραμμα διδαχής προσφέρει πολλές δυνατότητες:  

Πρώτον : Η διδασκαλία μέσω του διαδικτύου καταργεί τους ανασταλτικούς παράγοντες χώρου και χρόνου στη διάρκεια της φοίτησης. Αν και με το ήδη υπάρχον πρόγραμμα δι’ αλληλογραφίας το πρόβλημα της απόστασης και του χρόνου έχει σε μεγάλο βαθμό ξεπεραστεί, το διαδίκτυο προσφέρει πολύ περισσότερες δυνατότητες. Ο φοιτητής εφοδιάζεται με προσωπικό κωδικό αριθμό για κάθε μάθημα που παρακολουθεί, που του επιτρέπει πρόσβαση στο μάθημα από οποιοδήποτε υπολογιστή (π.χ. σπίτι, γραφείο). Ακόμα κι όταν δεν διαθέτει δικό του υπολογιστή μπορεί να χρησιμοποιήσει τους υπολογιστές των δημόσιων βιβλιοθηκών. Επιπλέον, η παρακολούθηση των μαθημάτων μέσω διαδικτύου εκ τούτου αδυνατούν να παραλάβουν το πακέτο με την ύλη των μαθημάτων δι αλληλογραφίας με το ταχυδρομείο.

Δεύτερον : Το διαδίκτυο κυριαρχεί σε πολλούς τομείς της ζωής μας και θεωρείται το κύριο επικοινωνιακό μέσο. Προβλέπεται πως στον τομέα της εκπαίδευσης το διαδίκτυο θα αντικαταστήσει την από έδρας διδασκαλία σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Με τον τρόπο αυτό ένα ευρύτερο κοινό θα επιδιώκει σπουδές σε πανεπιστημιακό επίπεδο. Η προσφορά των Ελληνικών Γραμμάτων μέσω του διαδικτύου δίνει την ευκαιρία σε μία πλατύτερη ομάδα να τα επιλέξει ως μάθημα στο Πανεπιστήμιο. Ο βασικός στόχος του Πανεπιστημίου της ΝΝΟ είναι όχι μονάχα η διατήρηση της ελληνικής γλώσσας και  πολιτισμού, αλλά και η προβολή και διάδοσή τους στην ευρύτερη αυστραλιανή κοινωνία.

Έχοντας διαπιστώσει το Πανεπιστήμιο ότι ένας σημαντικός αριθμός φοιτητών που επιλέγει τα Ελληνικά είναι μη ελληνικής καταγωγής, κρίθηκε απαραίτητο να διδαχτούν ως ξένη γλώσσα και όχι ως δεύτερη, όπως διδάσκονται οι άλλες ξένες γλώσσες (π.χ. Γερμανικά, Γαλλικά, κ.α.). Το πανεπιστήμιο πιστεύει πως μόνο έτσι το ελληνικό στοιχείο θα αποχτήσει κύρος, θα εξασφαλίσει την αξιοπρεπή θέση που δικαιούται, και η γλώσσα θα ξεπεράσει τη στενότητα του όρου «παροικιακή» με τον οποίο αποδίδεται. Αξίζει να προστεθεί, επίσης, ότι τα διάφορα ελληνικά  κυβερνητικά προγράμματα που προσφέρουν ευκαιρίες για πολιτιστικά ταξίδια στην Ελλάδα σε παιδιά ομογενών, θα πρέπει να αναθεωρήσουν τους όρους συμμετοχής, και να συμπεριλάβουν και παιδιά μη ελληνικής καταγωγής που μελετούν τη γλώσσα και τον πολιτισμό μας.

Τρίτον : Το πρόγραμμα διδασκαλίας μέσω διαδικτύου κάνει τη μάθηση εφικτότερη, γιατί διευκολύνει τον φοιτητή να ικανοποιήσει τις μαθησιακές του ανάγκες σ ένα ατομικό επίπεδο. Δηλαδή, ο φοιτητής ρυθμίζει το χρόνο εμπέδωσης ή και πρακτικής εξάσκησης ενός μαθήματος, χωρίς να δεσμεύεται από το ρυθμό που προχωρεί το μάθημα στην από έδρας διδασκαλία. Έχει την ευκαιρία να εμπλουτίσει τις γνώσεις του πάνω σε μια συγκεκριμένη δομή της γλώσσας για  παράδειγμα μόνος του, αφού μπορεί να έχει πρόσβαση σε πηγές που του παρέχουμε με το άνοιγμα ειδικών παραθύρων στην οθόνη του υπολογιστή. Στόχος του προγράμματος μ άλλα λόγια, είναι να διευκολυνθεί η μαθησιακή διαδικασία, σύμφωνα πάντα με τις προσωπικές ανάγκες του φοιτητή.

Η ατμόσφαιρα στο διαδίκτυο μοιάζει νοερά με αυτή που επικρατεί στην αίθουσα διδασκαλίας. Υπάρχει ανάμεσα στο φοιτητή και καθηγητή άμεση επικοινωνία, αλλά και η δυνατότητα επικοινωνίας και συνομιλίας μεταξύ συμφοιτητών. Προσφέρονται θέματα για ομαδική συζήτηση που παρακολουθεί και καθοδηγεί ο καθηγητής. Έτσι, ο φοιτητής δε νοιώθει αποξενωμένος και απομονωμένος από αυτό που κάνει.

Τέλος, η κατάρτιση του προγράμματος ξεκίνησε με την υποστήριξη της Αυστραλιανής Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης. Σίγουρα η χρηματοδότηση αυτή δεν είναι αρκετή για να καλύψει τις οικονομικές ανάγκες που απαιτεί το μέγεθος ενός τέτοιου εγχειρήματος. Η αρχή όμως έγινε. Το Τμήμα Νεοελληνικών πιστεύει στους στόχους που θα εξυπηρετήσει το πρόγραμμα και είναι αποφασισμένο να επιδιώξει με κάθε τρόπο την υλοποίησή του. Η παρουσία του στο διαδίκτυο δεν είναι πολυτέλεια, είναι ανάγκη, γιατί συμβάλλει στη διάδοση της ελληνομάθειας. Το Τμήμα Νεοελληνικών πιστεύει ακόμα πως η ελληνομάθεια έχει να προσφέρει δυναμικά στην υπηρεσία του κοινωνικού συνόλου, στην υπηρεσία της γνώσης γενικά, στην υπηρεσία των συνανθρώπων μας. Αυτός είναι και ο βασικός του σκοπός με την κατάρτιση του προγράμματος διδασκαλίας των Ελληνικών Γραμμάτων μέσω διαδικτύου στο Πανεπιστήμιο της ΝΝΟ.

       Οι ενδιαφερόμενοι, μπορούν να επικοινωνήσουν για περισσότερες πληροφορίες  με το Τμήμα Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Νέας Νότιας Ουαλίας στα τηλέφωνα: (02) 9385 2188, (02) 9385 1218 ή ηλεκτρονικά στις διευθύνσεις:  

http://www.arts.unsw.edu.au/languages/greek    

e .amvrazi @unsw .edu .au

v. doulaveras@ unsw. edu. au

b. gonopoulos@ unsw. edu. au

e .mikedakis @unsw .edu.au

Τα παραπάνω είναι αναδημοσίευση από την ιστοσελίδα του  

Βασίλη Κουτουζή

 

 

09 Ιουλ 2002

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ανταποδοτική δωρεάν διαφήμιση

 


 

 

Σχεδιασμός σελίδας